Kisállat táplálási ismeretek - az esszenciális zsírsavakról

Kisállat táplálási ismeretek - az esszenciális zsírsavakról

A Henne hidegen sajtolt lazacolaj köztudottan remek hatással van a kutyák kondíciójára, nem véletlen, hogy számos kiállítási kutyás választja a lazacolajat, ha szőr és borkondíción szeretne javítani. Lássuk Dr. Stephan Dreyer, kutató állatorvos és kisállat dietetikus cikkét a lazacolaj élettani hatásairól ⇒

A zsírsavak szerepe kutyák és macskák táplálásában

Zsírok – alapismeretek

A zsírok vagy lipidek biokémiailag glicerinekből és zsírsavakból épülnek föl. Ezen belül a glicerin csupán hordozó szerepet tölt be, amelyen az egyes zsírsavak „függenek”, és az anyagcsere során onnan lebomlanak.

A zsírsavak milyensége (minősége) és mennyisége határozzák meg a zsírok értékességét és funkcióját. A köznyelvben olajként ismert termékek tulajdonképpen zsírok, amelyek szobahőmérsékleten folyékonnyá válnak.

Esszenciális

Minden olyan anyagot, amelyet egy szervezetbe „kívülről” be kell vinniük, mert az nem termelődik a szervezetben belső folyamatok, átalakulás vagy át- illetve leépülés által, „esszenciális” anyagoknak nevezzük (így pl. számos vitamin is esszenciális, de vannak olyan vitaminok is, amelyekből elegendő képződik a bélflórában; a proteinek esetében (pl. tojásfehérje anyaga), néhány összetevője kapcsán szintén „esszenciális aminosavakról” beszélünk, valamint néhány nyomelem szintén esszenciális).

A táplálkozási rendszer azon alkotóelemein belül, melyet táplálékkal tudunk magunkhoz venni, kiemelt jelentőségűek az esszenciális zsírsavak.

Energiafunkció

A lipidek = zsírok elsősorban az anyagcserén belüli, égetés általi energiaellátásért felelnek. A hosszú távú energiát biztosítják (a rövidtávú energiát a szűkebb értelemben vett szénhidrátok adják), és amennyiben fölösleges mennyiséget viszünk be, raktározott zsírként tárolódnak. Mivel minden élőlény elsősorban azért vesz magához élelmet, hogy a mindenkori aktuális (és egyre csökkenő!) energiaigényét fedezze, a zsírnak (= energiahordozónak) abszolút központi szerepe van. A táplálékkal magunkhoz vett zsírok testazonos zsírokká alakulnak, és szervezetünk szükség esetén elégeti őket. Ehhez elegendő egy „egyszerű" emésztés, azaz a célszerv testhőmérsékletén a zsírok puhává majd folyékonnyá válnak, hogy a gyomorban az emésztőenzimek megragadják és hasznosítsák őket. Azon enzimeket, melyek a zsírokat égetik, lipázoknak nevezzük. A tiszta energiaképződéshez elegendőek a 08/15-ös zsírok, mint a sertészsír, a marhafaggyú, és sok „olcsó” növényi zsír.

További fontos funkciók

Tudjuk azonban, hogy az egyszerű zsír-energiahordozókon túlmenően vannak olyan olajok és zsírok, amelyek esszenciális zsírsavakként nagyon fontos szerepet játszanak.

Egyszerű égetésük – egyszerűen pocsékolás, kár lenne értük. A szervezetünknek máshol van rájuk szüksége, és oda csak úgy juthatnak el, ha az energiafazekunk meg van töltve más zsírokkal.

A táplálkozáskutatók az atomvázon molekuláris felépítésük szerint többféle, például kémiai kettős kötéssel, vagy szabad kötésekkel kötődő zsírsavakat különböztetnek meg.

Vannak egyszeresen, kétszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak, és pontosan ezek azok, amelyekre a szervezetnek szüksége van.

A zsírsavak további megkülönböztetése a molekularendszerben elfoglalt helyük szerint lehetséges, amelyen a zsírsavak első kettős kötése lokalizálva van.

A görög ábécé Omega betűjével jelölik őket, és egy szám kerül mögéjük (Omega 3 és Omega 6). Angolszász kifejezések vagy rövidítések esetén gyakran találkozunk az Omega helyett a kis „n” betűvel. Ez így ismerhető fel: n-3- vagy n-6.

Mindkét zsírsav abszolút esszenciális mind a kutyák, mind a macskák számára (és persze más állatok, valamint emberek szervezete számára egyaránt).

Az Omega 3 és Omega 6 zsírsavak központi szerepet játszanak az anyagcserében

Ott sok lépésnél segítőleg és támogatólag lépnek föl, mindenekelőtt a komplikált cserereakcióknál és az immunrendszer működésének láncfolyamatában.

Ezek az aminosavak nem csupán a klasszikus, betegséget megelőző, hárító szerepük miatt fontosak, hanem ezen túlmenően a testben fájdalommal járó, valamint gyulladásos folyamatok, állapotok kezelésében, illetve a szervezetben idegen betolakodó károkozók kezelésében is reakciós partnerek. Ehhez társul még azon hatásuk, hogy a testünk sejtjeinek membránjait és a szövetek kötőelemeit elasztikusan tartják - elengedhetetlenek azok kifogástalan működésének biztosításához.
Itt kiemelném a zsírsav típusok ideális arányának fontosságát.

Célszervek

Az esszenciális zsírsavak az eddig említett immunrendszer támogatása, az elaszticitás megőrzése, a szintén immunrendszerhez köthető allergiás esetek kezelése, megelőzése mellett kiválóan hatnak a bőrre és a bőr úgynevezett „melléktermékeire”, valamint a bőr „függelékeire”.

A ragadozóknál a bőrről, mint legnagyobb „szervről” beszélünk, a „melléktermékei” pedig a szőrzet, az orr, a körmök-karmok, a bőrzsír, a faggyú. Ehhez jönnek adott esetben az ott beágyazódott mirigyek és mindezekre is hatnak az esszenciális zsírsavaink!

Bizonyítottan pozitív hatásuk van emellett a vesére és a májra, mindenekelőtt csökkentett funkció vagy egészségügyi problémák esetén. Nem meghatározható fejlődésbeni, növekedésbeni rendellenességek esetén is jelentős javulás érhető el megfelelő minőségű és mennyiségű esszenciális zsírsavakkal.

Miért kellene ezt a tápok mellé kiegészítőleg adni állatainknak?

Lehetséges, hogy néhány – egyébként valójában ez is csak nagyon ritka esetben mondható el - teljes értékű eledel tartalmaz a kutyák és macskák számára elegendő mennyiségű esszenciális zsírsavat. Ez a csomagoláson is jelzett, elegendő mennyiség azonban mindig „normál”, „átlagos” szükségletek esetére igaz.

Az egészség hiányát, annak korlátozottságát, az előforduló betegségeket, az állat életkörülményeit vagy a kétségtelenül létező nagymértékű különbségeket az egyes egyedek és szervezeteik között – a standard receptúrák – még ha valóban nagyon jók is – nem tudják teljes körűen figyelembe venni. Emiatt tapasztaljuk, hogy a „problémás” állatok száma napjainkban napról napra növekedő tendenciát mutat. Így aztán jó érveket lehet sorolni, miért vegyen a gazdi táplálék-kiegészítőt, snackeket, ha kis állata nem tartozik az átlagos kutyák sorába – amire ugye egyre inkább nagy esélye van, mivel az egyes fajták genetikai terheltsége ugyanúgy növekszik, ahogyan a negatív környezeti hatások is erősödnek.

Értékes zsírsavforrások

Az anyatermészet az ilyen igényes, zsírsav-kiegészítőket szükségessé tevő élethelyzetekre is tartogat megoldást. A dán gyártó, a Henne Pet Food ezt megértette, és a kutyák-macskák igényeihez igazodva átfordította egy kulcsfontosságú termékpalettává.

A titok neve: lazacolaj!

Sok hidegvízi zsíros halfajta értékes zsírsavforrásokat raktároz, az atlanti lazac összetevője ebből a szempontból különösen kedvező. Ha valakinek sikerül ezt a lazacolajat hidegsajtolásos eljárással óvatosan, értékeit megőrizve kinyerni és megfelelően feldolgozni, akkor egy magas koncentrációjú és friss zsírsavforráshoz juthatunk, olyanhoz, amely a tömegesen gyártott halolajaknál nagyságrendekkel értékesebb, azokhoz nem is hasonlítható.

Dokumentáció

A gyártó részletes, szakmailag megalapozott termékinformációi elérhetőek az egyes országokban az értékesítési hálózatukon keresztül, valamint az interneten is – e nyíltan és egyértelműen dokumentálják termékeik előnyeit. Itt nem szépítenek semmit, de nincs is eltitkolva semmilyen lényegi információ, sőt, a szakemberek számára jól értelmezhető komplett zsírsav – minta is elérhető.

Immár tehát az esszenciális telítetlen zsírsavak, az Omega 3 és Omega 6 már nem hétpecsétes titok többé. Állatbarátok, akik értelmezik az állataik eledeleinek beltartalmát, tudatos élelmezéssel tehetnek ugató vagy doromboló kedvenceik egészségéért.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír